Európska únia, eurozóna, eurokríza, euroval a ECB.

Ako Európska únia novými pravidlami o alergénoch ničí reštaurácie

Európska únia svojimi novými pravidlami o alergénoch ničí malé reštaurácie. Tvrdí to výzva, pod ktorú sa podpísalo až 100 špičkových britských šéfkuchárov, vrátane niektorých zvučných mien. Nové pravidlá EÚ, ktoré platia od decembra,

Európska únia a reštaurácie

… ukladajú povinnosť všetkým výdajniam jedla povinne uvádzať presný zoznam alergénov pri všetkých ingredienciách všetkých jedál. Doteraz sa mohli reštaurácie rozhodnúť pri jedlách uviesť, že nevedia, či sú v nich alergény prítomné, prípadne, že „môžu“ byť prítomné. To však už možné nie je.

Ešte väčšia byrokracia

Namiesto spomínaných vyhlásení musia po novom reštaurácie vykonať dôkladný audit všetkých použitých surovín.

Reštaurácie pritom musia hľadieť aj na také nezvyčajné alergie ako je napríklad alergia na horčičné semienka alebo alergia na vlčí bôb. Podľa spomínanej výzvy šéfkuchárov

ide v praxi o „byrokratickú nočnú moru“ a opatrenie, ktoré je absolútne neadekvátne problémom, ktoré má riešiť.

Európska únia a realita

Pravidlá Európskej únie, samozrejme, na prvý pohľad vyzerajú rozumne. Ľudia s alergiami si predsa zaslúžia byť veľmi podrobne informovaní o tom, čo idú jesť, nie?

No v prvom rade, byrokracia EÚ zvýši náklady reštauráciám, čo si v konečnom dôsledku odnesú úplne všetci zákazníci, vrátane tých, ktorí žiadnymi alergiami netrpia.

A v druhom rade, paradoxne, regulácie Európskej únie môžu ublížiť aj samotným alergikom (okrem spomínaných vyšších cien). Prevádzka mnohých reštaurácií totiž kvôli obrovskej byrokracii už nemusí byť rentabilná, a tak tieto reštaurácie jednoducho skrachujú.

A tak alergici namiesto toho, aby mali v niektorých situáciách ťažší výber ako doteraz, nebudú mať na výber vôbec.

Samozrejme, následná menšia konkurencia medzi reštauráciami bude mať opäť tendenciu zvýšiť ceny, čím sa škody ešte viac znásobia.

No Európska únia nás opäť raz ochránila, a tak by sme zrejme aj za túto ochranu mali byť povďační. 🙂

Zdroj:
1. http://www.telegraph.co.uk/news/11460125/Top-chefs-attack-EU-rules-on-allergens-in-food.html

Ak máte otázky na R. Sulíka, napíšte mu na mail richard@oldweb-sulik.sk.

Autor článku Filip Vačko

Asistent Richarda Sulíka, zakladateľa a predsedu pravicovo-liberálnej strany Sloboda a Solidarita.

Komentáre

  1. Jiří Jílek says

    ne že bych to osobně vyžadoval, ale všiml jsem si, že i ve vesnické hospodě poblíž naší chaty visí seznam alergenů s čísly a na jídelním lístku se sem tam objevuje nějaké to číslo…..že by toto ničilo hospodu, jsem si fáááákt nevšiml. Jak říkám, je mi to putna. Docela ale chápu, že někoho s reakcí na buráky ta informace uchrání od život ohrožujícího anafylaktického šoku….liberalismus vidím fakt v něčem jiném, než populisté